Al vanaf 1911 zijn er "scouting-activiteiten" op het stukje terrein, waar je nu de Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell aantreft. Echter, er waren twee verschillende groepen op dit terrein te vinden, de een van oudsher alleen voor meisjes (voorheen: Lady Baden-Powell), de ander van oudsher alleen voor jongens (de Stadhouder Willem III). Dit heeft tot 1994 geduurd, toen het stichtingsbestuur van beide groepen fuseerde, onder de naam "Stichting Scoutinggroepen Stadhouder Willem III /Lady Baden-Powell". Net voor deze datum werd er tussen de beide groepen al samengewerkt, door het oprichten van de speleenheid bevers in 1993. Een speleenheid voor jongens en meisjes in de leeftijd van 5-7 jaar.

Per 1 januari 1997 was het dan eindelijk zover. Ook de groepen Stadhouder Willem III en Lady Baden-Powell waren nu officieel gefuseerd. Van meet af aan werd op basis van een gelijke inbreng gefuseerd. Dat vind je onder andere terug in de huidige groepsnaam "Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell" en in het groepsembleem, dat een samensmelting is van de twee oude emblemen.

Net voor de fusie werd in 1995 nog een nieuwe speleenheid opgericht, namelijk de esta's. Dit is een speleenheid voor jongens en meisjes in de leeftijd van 7-11. Op dat moment telde de groep in totaal acht verschillende speleenheden.

Het jaar daarop werd er het eerste gezamenlijke groepszomerkamp gehouden. Alle speleenheden gingen op zomerkamp naar Harderwijk. Na het groepszomerkamp in 1996 kwam er weer een nieuwe speleenheid bij. De Horta Stam werd opgesplitst. De jongeren van 23 jaar en ouder gingen over naar Horta Stam II. De nieuwe stam werd opgericht vanwege het te grote leeftijdsverschil en vanwege de grote hoeveelheid stamleden.
In 1999 werd een nieuw gebouw feestelijk geopend: Hotsjietonia, de blokhut voor de bevers. De bevers waren intussen zo groot geworden dat het tijd was voor een nieuwe behuizing! Hierdoor heeft de groep vijf prachtige gebouwen waarvan ze gebruik kan maken.De groep bleef doorgaan met verbouwingen. In 2000 werd begonnen met een gigantisch bouwproject: de kampvuurkuil. De bouw van deze kuil "Het kampvuurtheater" heeft geduurd tot 2006.

Het 70-jarig bestaan werd in 2001 gevierd onder andere met een groepszomerkamp in Wellerlooi, Limburg.
De groep bleef groeien, zodat ze medio 2005 weer een nieuwe speleenheid kon verwelkomen; een  gemengde scouts speleenheid. Hiermee ging een al jaren gekoesterde wens in vervulling. De tijd was er nu rijp voor en bovendien was er nu genoeg leiding. De gemengde scouts draaien net als de esta's hun opkomsten op de zaterdagochtend en zijn daarmee een logisch vervolg op de laatstgenoemde speleenheid.

Na al die verbouwingen was het tijd voor een feestje: het jubileumjaar in 2006! De groep vierde haar 75-jarig bestaan met activiteiten zoals een dagje Apenheul met alle jeugdleden, een groepszomerkamp in Harderwijk en een reunie voor de oud-leden, op 10 juni.

De groep behoort tegenwoordig tot de 25 grootste groepen van Nederland. De groep kent 13 jeugdspeleenheden: bevers (ochtend- en middagkolonie), welpen (Sionie-, Haveli-, Mowgli- en Shantihorde), scouts (gemengde-, meisjes-, jongens scouts) en explorers (ochtend- en middagafdeling). Daarnaast zijn er nog drie Horta Stammen. Horta Stam I is voor 18 tot 24 jarigen, Horta Stam II voor 24 jaar en ouder en Horta Stam III voor de donateurs van de groep, de zogenaamde vrienden van de Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell. De mensen, de geschiedenis, het terrein en nog veel meer hebben de groep gemaakt tot wat deze nu is: een groep die nog eens voor minimaal 75 jaar bestaansrecht heeft!

In 2023 is een nieuwe speleenheid begonnen in verband met een grote groep gemengde welpen. Vanaf heden hebben we op de ochtend de Havelihorde die hun opkomsten in Orpidow draaien.